Pytania do przedmiotu zamówienia:
Dotyczy: Przygotowywania i dostarczania posiłków dla mieszkańców Domu Seniora -Rusinowa
w Wałbrzychu.
Zgodnie z art. 38 Ustawy o zamówieniach publicznych, w celu sporządzenia rzetelnej oferty prosimy
o wyjaśnienie niżej wymienionych kwestii dotyczących SIWZ.
Pytania do przedmiotu zamówienia:
- W związku z panującą pandemią COVID-19 prosimy Zamawiającego o wprowadzenie do SIWZ zapisu: „Zamawiający pokrywa koszt zwiazane z naczyniami jednorazowymi dla ewentualnych pacjentów skażonych”.
Odp: zamawiający nie przewiduje wprowadzenia takiego zapisu.
2. W związku z panującą pandemią i gwałtownym spadkiem ilości żywionych w placówkach medycznych na terenie całego kraju wnosimy o dodanie zapisu do umowy:
„W przypadku gdy ilość i zakres świadczenia Wykonawcy (liczba osobodni posiłków) będzie zmniejszona przez Zamawiającego od deklarowanej w SIWZ wówczas Wykonawcy będzie przysługiwało dodatkowe wynagrodzenie wyliczone jako iloczyn różnicy pomiedzy obniżoną iloscią osobodni i rzeczywistym wykonaniem świadczenia oraz współczynnikiem 60% liczonym od jednostkowej ceny osobodnia.”
Taki zapis pozwoli wykonawcy na zapewnienie ciągłości realizacji umowy, a jednocześnie należyte wykonanie przedmiotu zamówienia poprzez zabezpieczenie pokrycia kosztów stałych usługi.
Odp. Informację o ruchu mieszkańców i związanej z nim liczbie diet znajdują się w punkcie 26 załącznik 1 do SIWZ oraz w &5 pkt 6 załącznik 8. Zamawiąjący nie zamierza wprowadzić dodatkowych zapisów w tym temacie.
3.Jeżeli Zamawiający nie zamierza realizować zamówienia na szacowanym dziennym poziomie to wnioskujemy aby we wzorze umowy Zamawiający wprowadził stawkę jednostkową kroczącą w zależności od ilości zamawianych posiłków, dla przykładu:
Stawka jednostkowa dla posiłków (śniadanie+IIśniadanie+obiad+kolacja)
zamawianych w zakresie od 62-50: X zł
- Stawka jednostkowa dla posiłków (śniadanie+IIśniadanie+obiad+kolacja)
zamawianych w zakresie od 49-39: X zł
- Stawka jednostkowa dla posiłków (śniadanie+IIśniadanie+obiad+kolacja)
zamawianych w zakresie poniżej 38: X zł
W obecnej sytuacji pandemii koronawirusa proponowana wyżej forma rozliczania jest nie tylko korzystna dla Zamawiającego, ale pozwala mu także na racjonalne i kontrolowane wydatkowanie środków publicznych, a tym samym wpisuje się w podstawowe cele związane z dyscypliną finansów publicznych. W przypadku braku możliwości rozliczania się według wartości kroczących, obecna trudna do przewidzenia sytuacja sprawi, że Wykonawca aby uwzględnić ewentualne spadki zamawianych posiłków przy konieczności ponoszenia kosztów stałych mogą oferować wykonanie usługi drożej niż to wynika z faktycznych kosztów realizacji pełnego zakresu przedmiotu zamówienia.
Taki zapis pozwoli wykonawcy na zapewnienie ciągłości realizacji umowy, a jednocześnie należyte wykonanie przedmiotu zamówienia poprzez zabezpieczenie pokrycia kosztów stałych usługi.
Odp. Wykonawca przed złożeniem oferty jest zobowiązany do rzetelnego przeanalizowania kosztów, uwzględniając nieprzewidziane sytuacje tak, aby zapewnić ciągłość umowy i należycie wykonać przedmiot zamówienia. Zamawiający ponownie odsyła do zapisów SIWZ, przywołanych w odpowiedz 2.
4. Wnioskujemy o dodanie do umowy:
„Zamawiający dopuszcza możliwość zmiany umowy w związku
z obowiązywaniem stanu zagrożenia epidemicznego lub epidemii w sytuacji gdy okoliczności związane z wystąpieniem COVID-19, o których mowa poniżej , wpływają na należyte wykonanie umowy:
1) nieobecność pracowników lub osób świadczących pracę za wynagrodzeniem na innej podstawie niż stosunek pracy, które uczestniczą lub mogłyby uczestniczyć w realizacji zamówienia;
2) decyzje wydane przez Głównego Inspektora Sanitarnego lub działającego z jego upoważnienia państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego, w związku z przeciwdziałaniem COVID-19, nakładających na wykonawcę obowiązek podjęcia określonych czynności zapobiegawczych lub kontrolnych;
3) polecenia wydane przez wojewodów lub decyzje wydane przez Prezesa Rady Ministrów związane z przeciwdziałaniem COVID-19, .;
4) wstrzymanie dostaw produktów, komponentów produktu lub materiałów, trudności w dostępie do sprzętu lub trudności w realizacji usług transportowych;
5) okoliczności, o których mowa w pkt 1–4, w zakresie, w jakim dotyczą one podwykonawcy lub dalszego podwykonawcy. Zmiana może dotyczyć zmiany terminu wykonania umowy lub jej części, lub czasowego zawieszenie wykonywania umowy lub jej części, zmiany sposobu wykonywania usług, zmiany zakresu świadczenia wykonawcy i odpowiadającą jej zmiany wynagrodzenia wykonawcy”.
Odp. Zamawiający nie planuje wprowadzenia takich zapisów.
5. Prosimy o przygotowanie zestawienia wydanych śniadań, II śniadań, obiadów, kolacji, podwieczorków z podziałem na poszczególne diety w okresie od grudnia 2019r. do listopada 2020r.
Prosimy o podanie liczby osobodni wg. poniższego wzoru:
NAZWA DIETY
Miesiąc - Rok |
Ilość śniadań |
Ilość II śniadań |
Ilość obiadów |
Ilość kolacji |
Ilość dodatków żywieniowych |
Grudzień - 2019 |
|
|
|
|
|
Styczeń - 2020 |
|
|
|
|
|
Luty - 2020 |
|
|
|
|
|
Marzec - 2020 |
|
|
|
|
|
Kwiecień - 2020 |
|
|
|
|
|
Maj - 2020 |
|
|
|
|
|
Czerwiec - 2020 |
|
|
|
|
|
Lipiec - 2020 |
|
|
|
|
|
Sierpień - 2020 |
|
|
|
|
|
Wrzesień - 2020 |
|
|
|
|
|
Październik - 2020 |
|
|
|
|
|
Listopad- 2020 |
|
|
|
|
|
Odp. Art. 38 Ustawy PZP mówi, że ,,Wykonawca może zwrócić się do zamawiającego o wyjaśnienie treści specyfikacji istotnych warunków zamówienia”. Państwa wniosek nie jest związany z treścią SIWZ do bieżącego zamówienia.
6. Na podstawie art. 2 ust. 1 ustawy o dostępie do informacji publicznej z 6-09-2001 r. (Dz. U. Nr 112, poz. 1198) prosimy o udostępnienie informacji na temat aktualnego kosztu netto za dzienną stawkę żywieniową dla 1 pacjenta w DPS Rusinowa Wałbrzych
Odp. 19 złotych
7. Prosimy o opublikowanie instrukcji, standardów i procedur obowiązujących u Zamawiającego w zakresie związanym z przedmiotem zamówienia.
Odp. Obecnie w Domu Seniora nie obowiązuje instrukcja, której treść odnosiłaby się do realizacji przedmiotu zamówienia. Nadmieniamy jednocześnie, że osoba dostarczająca posiłki ze strony wykonawcy jest obowiązana do noszenia maseczki i każdorazowej dezynfekcji rąk przed wejściem do pomieszczenia Domu Seniora.
8. Czy Zamawiający potwierdza,że Wykonawca nie jest odpowiedzialny i nie ponosi kosztów za odbioór odpadów pokonsumpcyjnych ?
Odp. TAK
9. Prosimy o przesłanie (opublikowanie na stronie internetowej zamawiającego) kopii aktualnych jadłospisów za ostatnie 10 dni.
Odp. Aktualne jadłospisy są autorsko opracowane przez firmę cateringową a Dom Seniora nie zwracał się do niej z prośbą o zgodę na ich upublicznienie. Ponownie odsyłamy do art. 38 Ustawy PZP.
10. Czy obecnie znajdują się w Domu Pomocy Społecznej w Głownie osoby chore na COVID, którym podawane są posiłki w opakowaniach jednorazowych? Jeżeli tak to ile takich osób jest?
Odp. Dom Seniora Rusinowa nie interesuje się sytuacją epidemiczną w Domu pomocy w Głownie.
11. Czy Zamawiający wyrazi zgodę na dodanie klauzuli dopuszczającej rozwiązanie umowy
z zachowaniem jednomiesięcznego okresu wypowiedzenia? Dla ułatwienia przedstawiamy propozycję takiego zapisu:
„Umowa może być rozwiązana przez każdą ze stron z zachowaniem jednomiesięcznego okresu wypowiedzenia. Wypowiedzenie dla swej ważności wymaga formy pisemnej. Wykonawcy przysługuje prawo rozwiązania umowy z zachowaniem okresu wypowiedzenia bez żadnych konsekwencji i roszczeń ze strony Zamawiającego, w szczególności w przypadku: braku ekonomicznego uzasadnienia dalszego wykonywania przedmiotu umowy (nastąpi wzrost kosztów świadczonych usług, co powodować będzie straty Wykonawcy na tym kontrakcie), jeżeli jest to podyktowane istotnym interesem prawnym, ekonomicznym, gospodarczym lub finansowym Wykonawcy z innych ważnych przyczyn.”
Podkreślamy iż wprowadzenie klauzuli dopuszczającej rozwiązanie umowy z zachowaniem okresu wypowiedzenia jest korzystne dla obu Stron, zarówno Zamawiającego jak
i Wykonawcy. W/w zapis dostosowuje zapisy umowy do bardzo zmiennej sytuacji gospodarczej. W przypadku zaistnienia sytuacji, za którą żadna ze Stron nie ponosi odpowiedzialności a uniemożliwiających dalszą realizację przedmiotu zamówienia, każda ze Stron będzie uprawniona do rozwiązania umowy z zachowaniem okresu wypowiedzenia, który umożliwi drugiej stronie przygotowanie się do jej zakończenia.
Odp. NIE
12. Czy Wykonawca dobrze rozumie, że pracownicy Zamawiającego będą zajmowali się dystrybucją posiłków do pensjonariusza?
Odp. TAK
13. Czy istnieje możliwość by Zamawiający wstępnie opłukał pojemniki GN i termosy zanim przekaże je Wykonawcy do zmywania?
Odp. NIE
14. Prosimy o informację czy istnieją jakiekolwiek bariery architektoniczne uniemożliwiające bądź utrudniające dostarczenie posiłków?
Odp. TAK- 16 stopni schodów prowadzących z podjazdu do kuchni.
15. Czy Zamawiający potwierdza,że porcjowaniem posiłków z naczyń transportowych będą zajmowali się pracownicy Zamawiającego?
Odp. TAK
16. Czy w trakcie trwania kontraktu na żywienie Zamawiający przewiduje prowadzenie remontów na oddziałach, które mogą skutkować ich czasowym wyłączeniem i jednoczesnym zmniejszeniem liczby żywionych pensjonariuszy?
Odp. NIE
17. Czy wykonawca dobrze rozumie, iż może dostarczać posiłki 2x dziennie- tj. śniadanie wraz z II-gim śniadaniem oraz obiad wraz z podwieczorkiem i kolacją?
Odp. TAK
18. Czy zamawiający przewiduje zamawianie posiłków przez pracowników, jeżeli tak to prosimy o podanie średniomiesięcznej ilości zamówionych posiłków przez pracowników w DPS
Odp. NIE
19. Czy Zamawiający dopuszcza modyfikację godzin dostarczania (+/- 30 min.)posiłków ?
Odp. NIE
20. w załączniku z opisem przetargu znajduje się gramatura z opisem :
- zachowania gramatury dziennej poniższych produktów w granicach:
Proszę powiedzieć jak mamy rozumieć np
chlebek 215g czy to gramatura dzienna śniadanie i kolacja łącznie
czy to gramatura tylko do jednego posiłku no 215g do śniadania i osobno 215g do kolacji ????
Odp. W odpowiedzi na Państwa pytanie udzielamy następującej informacji: chleb 215g stanowi gramaturę dzienną ( śniadanie i kolacja łącznie).
Dotyczy: Przygotowywania i dostarczania posiłków dla mieszkańców Domu Seniora -Rusinowa
w Wałbrzychu.
Zgodnie z art. 38 Ustawy o zamówieniach publicznych, w celu sporządzenia rzetelnej oferty prosimy
o wyjaśnienie niżej wymienionych kwestii dotyczących SIWZ.
Pytania do przedmiotu zamówienia:
- W związku z panującą pandemią COVID-19 prosimy Zamawiającego o wprowadzenie do SIWZ zapisu: „Zamawiający pokrywa koszt zwiazane z naczyniami jednorazowymi dla ewentualnych pacjentów skażonych”.
Odp: zamawiający nie przewiduje wprowadzenia takiego zapisu.
2. W związku z panującą pandemią i gwałtownym spadkiem ilości żywionych w placówkach medycznych na terenie całego kraju wnosimy o dodanie zapisu do umowy:
„W przypadku gdy ilość i zakres świadczenia Wykonawcy (liczba osobodni posiłków) będzie zmniejszona przez Zamawiającego od deklarowanej w SIWZ wówczas Wykonawcy będzie przysługiwało dodatkowe wynagrodzenie wyliczone jako iloczyn różnicy pomiedzy obniżoną iloscią osobodni i rzeczywistym wykonaniem świadczenia oraz współczynnikiem 60% liczonym od jednostkowej ceny osobodnia.”
Taki zapis pozwoli wykonawcy na zapewnienie ciągłości realizacji umowy, a jednocześnie należyte wykonanie przedmiotu zamówienia poprzez zabezpieczenie pokrycia kosztów stałych usługi.
Odp. Informację o ruchu mieszkańców i związanej z nim liczbie diet znajdują się w punkcie 26 załącznik 1 do SIWZ oraz w &5 pkt 6 załącznik 8. Zamawiąjący nie zamierza wprowadzić dodatkowych zapisów w tym temacie.
3.Jeżeli Zamawiający nie zamierza realizować zamówienia na szacowanym dziennym poziomie to wnioskujemy aby we wzorze umowy Zamawiający wprowadził stawkę jednostkową kroczącą w zależności od ilości zamawianych posiłków, dla przykładu:
Stawka jednostkowa dla posiłków (śniadanie+IIśniadanie+obiad+kolacja)
zamawianych w zakresie od 62-50: X zł
- Stawka jednostkowa dla posiłków (śniadanie+IIśniadanie+obiad+kolacja)
zamawianych w zakresie od 49-39: X zł
- Stawka jednostkowa dla posiłków (śniadanie+IIśniadanie+obiad+kolacja)
zamawianych w zakresie poniżej 38: X zł
W obecnej sytuacji pandemii koronawirusa proponowana wyżej forma rozliczania jest nie tylko korzystna dla Zamawiającego, ale pozwala mu także na racjonalne i kontrolowane wydatkowanie środków publicznych, a tym samym wpisuje się w podstawowe cele związane z dyscypliną finansów publicznych. W przypadku braku możliwości rozliczania się według wartości kroczących, obecna trudna do przewidzenia sytuacja sprawi, że Wykonawca aby uwzględnić ewentualne spadki zamawianych posiłków przy konieczności ponoszenia kosztów stałych mogą oferować wykonanie usługi drożej niż to wynika z faktycznych kosztów realizacji pełnego zakresu przedmiotu zamówienia.
Taki zapis pozwoli wykonawcy na zapewnienie ciągłości realizacji umowy, a jednocześnie należyte wykonanie przedmiotu zamówienia poprzez zabezpieczenie pokrycia kosztów stałych usługi.
Odp. Wykonawca przed złożeniem oferty jest zobowiązany do rzetelnego przeanalizowania kosztów, uwzględniając nieprzewidziane sytuacje tak, aby zapewnić ciągłość umowy i należycie wykonać przedmiot zamówienia. Zamawiający ponownie odsyła do zapisów SIWZ, przywołanych w odpowiedz 2.
4. Wnioskujemy o dodanie do umowy:
„Zamawiający dopuszcza możliwość zmiany umowy w związku
z obowiązywaniem stanu zagrożenia epidemicznego lub epidemii w sytuacji gdy okoliczności związane z wystąpieniem COVID-19, o których mowa poniżej , wpływają na należyte wykonanie umowy:
1) nieobecność pracowników lub osób świadczących pracę za wynagrodzeniem na innej podstawie niż stosunek pracy, które uczestniczą lub mogłyby uczestniczyć w realizacji zamówienia;
2) decyzje wydane przez Głównego Inspektora Sanitarnego lub działającego z jego upoważnienia państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego, w związku z przeciwdziałaniem COVID-19, nakładających na wykonawcę obowiązek podjęcia określonych czynności zapobiegawczych lub kontrolnych;
3) polecenia wydane przez wojewodów lub decyzje wydane przez Prezesa Rady Ministrów związane z przeciwdziałaniem COVID-19, .;
4) wstrzymanie dostaw produktów, komponentów produktu lub materiałów, trudności w dostępie do sprzętu lub trudności w realizacji usług transportowych;
5) okoliczności, o których mowa w pkt 1–4, w zakresie, w jakim dotyczą one podwykonawcy lub dalszego podwykonawcy. Zmiana może dotyczyć zmiany terminu wykonania umowy lub jej części, lub czasowego zawieszenie wykonywania umowy lub jej części, zmiany sposobu wykonywania usług, zmiany zakresu świadczenia wykonawcy i odpowiadającą jej zmiany wynagrodzenia wykonawcy”.
Odp. Zamawiający nie planuje wprowadzenia takich zapisów.
5. Prosimy o przygotowanie zestawienia wydanych śniadań, II śniadań, obiadów, kolacji, podwieczorków z podziałem na poszczególne diety w okresie od grudnia 2019r. do listopada 2020r.
Prosimy o podanie liczby osobodni wg. poniższego wzoru:
NAZWA DIETY
Miesiąc - Rok |
Ilość śniadań |
Ilość II śniadań |
Ilość obiadów |
Ilość kolacji |
Ilość dodatków żywieniowych |
Grudzień - 2019 |
|
|
|
|
|
Styczeń - 2020 |
|
|
|
|
|
Luty - 2020 |
|
|
|
|
|
Marzec - 2020 |
|
|
|
|
|
Kwiecień - 2020 |
|
|
|
|
|
Maj - 2020 |
|
|
|
|
|
Czerwiec - 2020 |
|
|
|
|
|
Lipiec - 2020 |
|
|
|
|
|
Sierpień - 2020 |
|
|
|
|
|
Wrzesień - 2020 |
|
|
|
|
|
Październik - 2020 |
|
|
|
|
|
Listopad- 2020 |
|
|
|
|
|
Odp. Art. 38 Ustawy PZP mówi, że ,,Wykonawca może zwrócić się do zamawiającego o wyjaśnienie treści specyfikacji istotnych warunków zamówienia”. Państwa wniosek nie jest związany z treścią SIWZ do bieżącego zamówienia.
6. Na podstawie art. 2 ust. 1 ustawy o dostępie do informacji publicznej z 6-09-2001 r. (Dz. U. Nr 112, poz. 1198) prosimy o udostępnienie informacji na temat aktualnego kosztu netto za dzienną stawkę żywieniową dla 1 pacjenta w DPS Rusinowa Wałbrzych
Odp. 19 złotych
7. Prosimy o opublikowanie instrukcji, standardów i procedur obowiązujących u Zamawiającego w zakresie związanym z przedmiotem zamówienia.
Odp. Obecnie w Domu Seniora nie obowiązuje instrukcja, której treść odnosiłaby się do realizacji przedmiotu zamówienia. Nadmieniamy jednocześnie, że osoba dostarczająca posiłki ze strony wykonawcy jest obowiązana do noszenia maseczki i każdorazowej dezynfekcji rąk przed wejściem do pomieszczenia Domu Seniora.
8. Czy Zamawiający potwierdza,że Wykonawca nie jest odpowiedzialny i nie ponosi kosztów za odbioór odpadów pokonsumpcyjnych ?
Odp. TAK
9. Prosimy o przesłanie (opublikowanie na stronie internetowej zamawiającego) kopii aktualnych jadłospisów za ostatnie 10 dni.
Odp. Aktualne jadłospisy są autorsko opracowane przez firmę cateringową a Dom Seniora nie zwracał się do niej z prośbą o zgodę na ich upublicznienie. Ponownie odsyłamy do art. 38 Ustawy PZP.
10. Czy obecnie znajdują się w Domu Pomocy Społecznej w Głownie osoby chore na COVID, którym podawane są posiłki w opakowaniach jednorazowych? Jeżeli tak to ile takich osób jest?
Odp. Dom Seniora Rusinowa nie interesuje się sytuacją epidemiczną w Domu pomocy w Głownie.
11. Czy Zamawiający wyrazi zgodę na dodanie klauzuli dopuszczającej rozwiązanie umowy
z zachowaniem jednomiesięcznego okresu wypowiedzenia? Dla ułatwienia przedstawiamy propozycję takiego zapisu:
„Umowa może być rozwiązana przez każdą ze stron z zachowaniem jednomiesięcznego okresu wypowiedzenia. Wypowiedzenie dla swej ważności wymaga formy pisemnej. Wykonawcy przysługuje prawo rozwiązania umowy z zachowaniem okresu wypowiedzenia bez żadnych konsekwencji i roszczeń ze strony Zamawiającego, w szczególności w przypadku: braku ekonomicznego uzasadnienia dalszego wykonywania przedmiotu umowy (nastąpi wzrost kosztów świadczonych usług, co powodować będzie straty Wykonawcy na tym kontrakcie), jeżeli jest to podyktowane istotnym interesem prawnym, ekonomicznym, gospodarczym lub finansowym Wykonawcy z innych ważnych przyczyn.”
Podkreślamy iż wprowadzenie klauzuli dopuszczającej rozwiązanie umowy z zachowaniem okresu wypowiedzenia jest korzystne dla obu Stron, zarówno Zamawiającego jak
i Wykonawcy. W/w zapis dostosowuje zapisy umowy do bardzo zmiennej sytuacji gospodarczej. W przypadku zaistnienia sytuacji, za którą żadna ze Stron nie ponosi odpowiedzialności a uniemożliwiających dalszą realizację przedmiotu zamówienia, każda ze Stron będzie uprawniona do rozwiązania umowy z zachowaniem okresu wypowiedzenia, który umożliwi drugiej stronie przygotowanie się do jej zakończenia.
Odp. NIE
12. Czy Wykonawca dobrze rozumie, że pracownicy Zamawiającego będą zajmowali się dystrybucją posiłków do pensjonariusza?
Odp. TAK
13. Czy istnieje możliwość by Zamawiający wstępnie opłukał pojemniki GN i termosy zanim przekaże je Wykonawcy do zmywania?
Odp. NIE
14. Prosimy o informację czy istnieją jakiekolwiek bariery architektoniczne uniemożliwiające bądź utrudniające dostarczenie posiłków?
Odp. TAK- 16 stopni schodów prowadzących z podjazdu do kuchni.
15. Czy Zamawiający potwierdza,że porcjowaniem posiłków z naczyń transportowych będą zajmowali się pracownicy Zamawiającego?
Odp. TAK
16. Czy w trakcie trwania kontraktu na żywienie Zamawiający przewiduje prowadzenie remontów na oddziałach, które mogą skutkować ich czasowym wyłączeniem i jednoczesnym zmniejszeniem liczby żywionych pensjonariuszy?
Odp. NIE
17. Czy wykonawca dobrze rozumie, iż może dostarczać posiłki 2x dziennie- tj. śniadanie wraz z II-gim śniadaniem oraz obiad wraz z podwieczorkiem i kolacją?
Odp. TAK
18. Czy zamawiający przewiduje zamawianie posiłków przez pracowników, jeżeli tak to prosimy o podanie średniomiesięcznej ilości zamówionych posiłków przez pracowników w DPS
Odp. NIE
19. Czy Zamawiający dopuszcza modyfikację godzin dostarczania (+/- 30 min.)posiłków ?
Odp. NIE
20. w załączniku z opisem przetargu znajduje się gramatura z opisem :
- zachowania gramatury dziennej poniższych produktów w granicach:
Proszę powiedzieć jak mamy rozumieć np
chlebek 215g czy to gramatura dzienna śniadanie i kolacja łącznie
czy to gramatura tylko do jednego posiłku no 215g do śniadania i osobno 215g do kolacji ????
Odp. W odpowiedzi na Państwa pytanie udzielamy następującej informacji: chleb 215g stanowi gramaturę dzienną ( śniadanie i kolacja łącznie).
Publikacja dnia: 07.12.2020
Dokument z dnia: 07.12.2020
Dokument oglądany razy: 3463